top of page
  • Suzanne van der Hoeven

Welke houten vloer past het beste bij jou?

Het kiezen van een nieuwe houten vloer is niet altijd even makkelijk, gaan we voor het traditionelere parket of toch liever laminaat of een vloer bestaande uit massief houten planken? Is vloerverwarming onder de vloer nou wel of geen goed idee.


Om jullie wat op weg te helpen heb ik hieronder de voor- en nadelen op een rijtje gezet.


Parketvloer:


Parket is een vloer die vaak is gemaakt van smalle plankjes of patronen die worden vastgelijmd en gespijkerd. En parketvloer kan in verschillende patronen gelegd worden en wordt afgewerkt met lak, was of olie.


Parketvloeren gaan heel lang mee, wanneer een parketvloer lelijk wordt kan hij altijd nog een aantal keren worden opgeschuurd. Zo is hij weer als nieuw!


Het nadeel van vloerverwarming onder een parketvloer is het risico op naadvorming en zelfs scheuren. Dit is grotendeels te voorkomen door de temperatuur van de verwarming gedurende het stookseizoen zo stabiel mogelijk te houden.


Verder mogen op een parketvloer met vloerverwarming geen losse kleden of karpetten worden gelegd. Deze kunnen warmte ophopingen veroorzaken. Ook kasten die tot onderaan gesloten zijn, hebben een isolerende werking, waardoor het hout extra wordt opgewarmd.

Massief houten planken vloer:


Massief houten vloeren zijn gezaagde planken uit één stuk natuurlijk hout. Dit kan van verschillende houtsoorten, maar in Nederland zijn het meestal massieve eiken planken.


Massief houten vloeren zijn zeer duurzaam en kunnen jaren mee. Ze kunnen vaker worden geschuurd en afgewerkt worden dan elke andere houten vloer. Krassen en deuken kunnen er zo weer gemakkelijk uitgeschuurd worden.


Een groot nadeel is dat een massieve vloer niet gelegd kan worden op vloerverwarming. Net als vocht kan door temperatuurverschillen het hout kromtrekken. Je kunt dan beter voor lamelparket of laminaat kiezen.

Massief of parket?


Ik ben van mening dat parket net zo mooi is, maar veel betere eigenschappen heeft dan massief hout. Het enige punt van verschil is het aantal maal schuren. Dit kan opgelost worden met lamelparket met een extra dikke toplaag van bijvoorbeeld 6mm.


Laminaat (lamelparket):

In vergelijking met massieve houten vloeren is lamelparket normaal gesproken goedkoper. Dit komt mede omdat lamelparket is opgebouwd uit 3 lagen. De onderste twee lagen zijn van goedkoop naaldhout en alleen de toplaag waar je op loopt en leeft, is van het duurdere hardhout zoals eiken, merbau enz.

Ook werkt een lamelparket minder door de kruislingse verlijming van de lagen onderling.

Lamelparket is zeer geschikt om op vloerverwarming te leggen. Lamelparket kan in tegenstelling tot massief parket veel beter tegen temperatuurverschillen.

Het grootste voordeel van het lamelparket is de klikverbinding. Door deze verbinding sluiten de lamelparketplanken naadloods op elkaar aan waardoor ze als het ware één geheel vormen.

De vloer krimpt wel, maar door de klikverbinding zijn de planken onderling een plaat uit een stuk geworden, waardoor er geen naden tussen de planken ontstaan.Ik hoop dat ik jullie een beetje wegwijs heb kunnen maken tussen de verschillen in houten vloeren!

149 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page