top of page
  • Suzanne van der Hoeven

Alles wat je moet weten over kleur

Vaak vinden mensen het lastig om kleuren te kiezen en om kleuren te combineren voor een interieur. Heb jij hier ook last van, dan weet ik zeker dat jij wat aan deze blog zal hebben.

Kleuren spelen een grote rol in ons dagelijks leven. Ze bepalen onze gevoelens en gedrag. Elke kleur heeft zijn eigen eigenschappen. De kleuren die jij het liefst hebt, kunnen iets zeggen over je persoonlijkheid.


Kleureigenschappen

Rood staat voor impulsief, energiek en opwindend. Rood is een intense en spannende kleur voor je interieur. Houd het bij één wand in de ruimte en beperk je daarnaast alleen tot de accessoires, dit geeft al een spectaculair effect!


Oranje staat voor vrolijk en energiek. De kleur oranje geeft energie en plezier. Gebruik alleen niet teveel van deze kleur, maar combineer hem bijvoorbeeld met rode- en gele tinten.

Geel staat voor creatief, optimistisch en extravert. Geel brengt de zon in je huis, zelfs de meest kille ruimte wordt weer warm en vrolijk door de kleur geel. Geel is ook goed te combineren met bijna elke andere kleur.


Blauw staat voor analytisch, ruimdenkend en gevoelig. Blauw heeft een fris en kalmerend effect, de kleur blauw is zeer geschikt voor een badkamer of slaapkamer.


Groen staat voor zorgzaam en helpend. Ook groen in een interieur straalt rust uit. Groen is prachtig te combineren hout, natuursteen of RVS, dit staat bijvoorbeeld geweldig in de keuken. Gecombineerd met de kleur blauw maak je het allemaal weer wat spannender.


Paars staat voor passie, spiritualiteit en originaliteit. De kleur paars heeft een stimulerend effect, gebruik deze kleur met mate, anders wordt het te druk, in bijvoorbeeld een meditatieruimte of woonkamer.


Wit staat voor vreedzaam, puur en eenvoudig. Wit laat een interieur ruimtelijker lijken. Ook in minimalistisch ruimtes wordt de kleur wit veel toegepast. Een geheel witte ruimte kan ook kil worden, combineer wit daarom bijvoorbeeld met natuurlijke materialen zoals hout en stoffen in verschillende wittinten.


Zwart staat voor conservatief en creatief. Zwart in je interieur gecombineerd met goud, glas of zilver geeft de ruimte een luxe sfeer.


Bruin staat voor eerlijk en solidair. Bruintinten in je interieur zorgen voor een warme en natuurlijke sfeer. Denk hierbij aan zand- aarde en natureltinten. Bruin combineert mooi met groen, oranje en geel.


Hoe gebruik je kleur voor het inrichten van een ruimte?

Als je een ruimte wilt opknappen of renoveren, is het belangrijk om aan de hand van de eigenschappen van een kleur te bepalen welke kleuren je in je ontwerp toepast. Deze kleuren kun je combineren door een kleurcontrast te gebruiken.


Licht / donker contrast

Bij een licht / donker contrast creëer je een balans tussen lichte en donkere kleuren, zoals bijvoorbeeld zwart en wit. Zo blijft een ruimte ruim en licht door de witte kleur, maar ook intiem door de zwarte kleur.Warm / koud contrast

Warme kleuren maken een ruimte kleiner, smaller en lager. Koude kleuren zorgen juist voor het tegenovergestelde effect.Complementair contrast

Dit zijn kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel. Doordat deze kleuren in combinatie elkaar versterking geven, zien onze ogen een balans. Deze combinaties prikkelen onze zintuigen en hierdoor vinden wij deze kleuren interessant.

Dit zijn bijvoorbeeld: geel en paars, oranje en blauw of rood en groen.Kwaliteitscontrast

Ton-sur-ton (kleur op kleur). Je kiest in je interieur één kleur in meerdere tinten. Dit wordt het mooiste wanneer je voor een rustige, lichte tint kiest zoals taupe, gebroken wit, pastelkleuren of beige.72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page