top of page
Suzanne van der Hoeven

Toe aan een nieuwe bank, met deze tips moet het lukken!

Toe aan een nieuwe bank, met deze tips moet het lukken!

Uitgekeken op je oude bank, is hij na jaren trouwe dienst aan vervanging toe of ga je verhuizen? Dan is het tijd voor een nieuwe bank. Maar waar moet je beginnen, waar moet je op letten qua kleur, plek en zithouding? Met onderstaande tips probeer ik je een beetje op weg te helpen.


Kiezen we voor een grote of kleine bank:

Meet, voordat je een woonwinkel binnenstapt, op de grond van je woonkamer uit hoe groot de bank kan worden. In een showroom lijken de banken altijd kleiner dan in je eigen huiskamer.

Dit uitmeten kan je doen d.m.v. het uitleggen van kranten, zodat je precies weet hoeveel loopruimte je nog over hebt. Bij een woonkamer van 5 meter breed is een bank van 4 meter lang echt te groot!



Wordt het een hoekbank of toch een rechte bank:

Een L-vormige of U-vormige bank is heel geschikt wanneer jullie lekker op de bank willen liggen. Heb je niet zoveel ruimte, kies dan voor een rechte bank met bijvoorbeeld een poef of voetensteun, zodat je toch lekker kunt liggen.

Bij een bank op pootjes lijkt de ruimte optisch groter dan bij een massieve bank.

Let bij een hoekbank goed op of de bank in delen geleverd kan worden. Het komt wel eens voor dat de bank met geen mogelijkheid door de hal past of een rare draai niet kan maken.




Meteen bestellen of eerst proefzitten:

Heel belangrijk; ga eerst proefzitten op de bank! Je hoeft bij het kopen van een nieuwe bank in principe de deur niet meer uit. Tegenwoordig hebben veel woonwinkels ook een webshop. Maar van alleen een plaatje weet je niet of de bank lekker zit en het zou zonde zijn om er na een aantal maanden achter te komen dat je op zoek moet naar een andere bank.


Waar komt de bank te staan:

Wanneer je weet hoe groot de bank mag worden is het belangrijk om na te denken waar de bank komt te staan.

Wanneer je de bank (deels) voor het raam zet is het slim om niet voor een te hoge rugleuning te gaan, zodat hij het raam en je uitzicht blokkeert.

Staat je bank op een zonnige plek? Houd er dan rekening mee dat de bank na verloop van tijd door het directe zonlicht kan gaan verkleuren.


Een stevige zitting of liever lekker loungen:

Denk voor het proefzitten na over het gebruik van je bank. Zijn jullie lang of juist niet, wil je actief, dus rechtop, zitten of liever onderuitgezakt ‘bankhangen’. Dit alles is van invloed op de diepte van de zit, de hoogte van de rugleuning en de hardheid van de kussens.




Leer of toch een bank van stof:

Tja onze huisgenoten… een lichte bank is bijna niet te doen zou je denken wanneer je huisdieren of kids hebt rondlopen in huis. Natuurlijk kan het prima, maar let wel goed op de bekleding.

Leer is prima af te nemen bij eventuele vlekken en/of haren. Stoffen banken zijn wat ‘besmettelijker’, zeker als je voor een egale stof kiest. Wil je zo’n mooie lichte bank van stof? Kies dan altijd voor een gemêleerde stof, dan vallen vlekken net iets minder op.


En dan is er nog iets waar je misschien niet zo snel over nagedacht zou hebben: het dragen van spijkerbroeken. Donkere spijkerbroeken en een (lichte) katoenen bekleding zijn geen goede match. Spijkerbroeken kunnen namelijk vlekken achterlaten op deze bekleding en die vlekken gaan er maar moeilijk uit.




Welke kleur gaat de bank worden:

Banken zijn tegenwoordig in alle denkbare kleuren te leveren, wat het kiezen er niet makkelijker op maakt.

Laat je bank matchen met de ruimte, kies niet voor een te donkere kleur (makkelijk, want daar zie je geen vlekken op). Zo’n donkere bank is een groot meubelstuk wat dan erg massief kan overkomen. Wanneer je voor een rustige aardetint kiest, verveelt dat niet snel en krijg je een rustige sfeer. Met sierkussens kun je weer zorgen voor kleur en contrast.

Ik hoop dat je met deze tips de juiste bank zult vinden. Beslis niet te snel, ga proefzitten en kijk goed welke kleur past bij jullie interieur.


En mocht je er nu nog niet uitkomen, vragen staat vrij! Heel veel succes!

285 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page