top of page
  • Suzanne van der Hoeven

Tips & trucs, verlicht je huis!


Ik merk dat verlichting vaak niet op de juiste manier wordt toegepast en dat is zonde. Hoe mooi je interieur ook is, zonder de juiste verlichting komt het niet tot zijn recht. Wanneer je naar een nieuwe woning verhuist, is het handig om een stylist of iemand anders die er verstand van heeft erbij te vragen om mee te kijken naar de verlichting. Dat kan voor zowel spots als gewone sfeerverlichting. Wil je het liever eerst zelf proberen dan heb ik hier een paar tips:

1. Bovenverlichting: Dit wordt ook wel de basisverlichting genoemd. Het woord zegt het eigenlijk al 'de basis'. Dit geef je aan door middel van spots. Zeker in een nieuwbouw woning kan je erg goed met de basisverlichting aan de slag. Opbouw spots zie je ook veel in woningen en ook hiermee kan je de perfecte basisverlichting toepassen. Dit wordt vaak in de keuken gebruikt of om even een donkere hoek uit te lichten.

2. Middenverlichting: Dit is voor de meesten de belangrijkste en meest toepasbare verlichtingsgroep. De middenverlichting wordt ook wel de sfeerverlichting genoemd. Al deze verlichting zit in het midden van de ruimte. Denk maar aan een hanglamp, vloerlamp of wandlampje. De verlichting biedt sfeer en gezelligheid maar kan ook functioneel zijn.

3. Benedenverlichting: Ook wel vloerverlichting genoemd. Dit is voor 'normale woningen' de minst voorkomende verlichting. Dit kan worden toegepast met spots op de grond gericht, verlichting onderin het keukenblok of verwerkt in een kast.

Belangrijk is dat deze 3 verlichtingsgroepen met elkaar een geheel zijn.

Aan de slag!

Sfeerverlichting: deze verlichting geeft echt sfeer en kan niet als basis worden gebruikt. Hier gebruik je vaak kleinere wattages om de gezelligheid in een woning aan te brengen. Dit kan met vloerlampen, verlichting boven de salontafel en eettafellampen gedaan worden.

Functionele verlichting: wat doe jij graag in de woning? Bij bijvoorbeeld lezen is het belangrijk dat er een goede leeslamp in de buurt van de zithoek wordt geplaatst. Je hebt ook leeslampen die een combi zijn van een vloerlamp en leeslamp. Met zo'n lamp kan je ook weer goed de basisverlichting aangeven, aangezien dit soort lampen vaak dimbaar zijn en helder licht geven.

Werk of lees je aan de eettafel dan is het belangrijk dat de eettafellampen zowel sfeer als functionele verlichting geven. Dit kan je doen door de lampen dimbaar te maken.

In de keuken is altijd goede functionele verlichting nodig. Dit wordt vaak gedaan door spots.

Accentverlichting: deze verlichting licht iets aan. Een mooi schilderij of verlichting in een kast. Niet altijd wordt deze verlichting toegepast maar vaak verlicht hij net datgene wat nog donker is. In een mooi meubel op maat is het gaaf dat daarin verlichting wordt verwerkt. Hetzelfde geldt voor een grote kast, daarin wordt het al snel donker en dit los je op door accentverlichting. Ideaal voor de laatste details!

Tip: wanneer je met open verlichting gaat werken, dat is verlichting waar je het bolletje van kan

zien, zorg er dan voor dat deze dimbaar is en natuurlijk een mooi gloeidraad heeft!

Heel veel succes met de verlichting, ik hoop dat jullie hiermee aan de slag kunnen! Kom je er toch niet helemaal uit? Ik help je graag!

203 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page